donderdag 19 mei 2011

Shocking: punks ARE dead!

Begin jaren '80 tijdens de punkbeweging dacht ik dat onze generatie X wel alles had bedacht wat er te bedenken viel om te shockeren. De generatie na ons zou het moeilijk krijgen dit te overtreffen. We hadden ons haar deels afgeschoren, geverfd in alle kleuren van de regenboog van blauw tot roze, scheuren in onze kleding gemaakt, met drugs geëxperimenteerd, onszelf laten tatoeëren en veiligheidsspelden als oorbel gedragen.

Tijdens de house-rage leek het nog alsof punks 'not dead' waren. Jongeren gingen terug naar de disco en ze gebruikten XTC, wat een lovie-dovie drug is vergeleken met de speed en cocaïne van de jaren '80.

Hoe naïef was ik.

Was het hebben van drie oorbelletjes in één oor in de jaren '80 nog heel wat, inmiddels zijn we gewend aan piercings door onder andere de tong, neus, lippen en op plekken die normaal gesproken door kleding bedekt zijn. Oorlellen worden gestretcht. Tongen gespleten. De meest recente ontwikkeling op dit gebied is suspension: je laten ophijsen aan vleeshaken door je huid. Een voorloper hiervan zagen we al begin jaren '90 in Paradiso tijdens de 'Jim Rose Circus Side Show'.

De tatoeages werden groter en verschenen in het zicht: achter oren, op vingers, in het gezicht en op polsen. Maar er wordt niet meer alleen met inkt gewerkt, scarification is een nieuwe trend op dit gebied. (Nieuw althans in de moderne westerse wereld.)

Tatoeëerster Kat von D.

Ben benieuwd wat er nog meer verzonnen wordt. En wat uiteindelijk geaccepteerd wordt door de 'massa'. Op de website BME (Body Modification Ezine) kunnen we het vast volgen. Voor een voorbeeld van scarification kan je terecht op Google. Uiteraard #NSFW en niet geschikt voor tere zielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten