Krediet is een mooi woord
Nu is 'krediet' een mooi ander woord voor 'schuld'. Hetzelfde geldt voor lening. Een 'voordelige lening' of een 'gunstige kredietvoorwaarden' klinkt een stuk beter dan een 'voordelige schuld' of een 'gunstige schuldvoorwaarden'. Maar krediet blijft een schuld. Een bedrag waar rente over betaald moet worden. En de enigen die daar rijker van worden zijn degenen die de schulden, pardon leningen, verstrekken.
Maar het is toch maar een microkrediet, oftewel een kleine schuld, zult u misschien zeggen. Ja, dat klopt, voor de verstrekkers zijn het kleine bedragen. Maar geldt dat ook voor degenen die het microkrediet aangaan? Voor hen is het bedrag kennelijk zo hoog dat ze er een eigen bedrijf mee kunnen beginnen of vee mee kunnen aankopen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als het minder goed gaat met het bedrijf en degene die het microkrediet is aangegaan de 20 procent rente niet kan opbrengen?
Sparen in plaats van lenen
Ja maar wat is dan het alternatief, zullen enkele weldoeners zich afvragen. Zomaar geld geven valt voor hen kennelijk af als optie omdat de microkredietverstrekkers er van uitgaan dat het geld dan niet goed wordt besteed. Nogal een aanname, maar goed. Maar waarom geven we geen spullen? Bijvoorbeeld iemand wil zijn geld gaan verdienen door taxichauffeur te worden. We geven die man of vrouw een riksja in bruikleen voor een bepaalde tijd. Die tijd is gebaseerd op hoeveel tijd het kost om van het geld dat de persoon in staat is om opzij te leggen, zelf een riksja te kopen. In plaats van een lening geef je een tijdelijke spaarrekening. Dan ontvangt die persoon rente, in plaats van het te moeten betalen. En we doen niet moeilijk over slijtage aan de riksja of wanneer deze gestolen wordt. Lijkt me dat als iemand echt zijn armoede wil ontsnappen er alles aan zal doen om de riksja in goede staat te houden.
Natuurlijk is niet elk microkrediet voor een riksja maar ik denk dat er met creativiteit een hoop andere dingen te bedenken zijn. Je geeft iemand vijf kippen en de eerste vijf kuikens zijn voor de volgende persoon die we gaan helpen, enzovoort.
Dit hele inzicht kwam tot mij toen ik na aan het nadenken was over onze westerse samenleving die momenteel omkomt in de schulden. Dit naar aanleiding van de Occupy-demonstraties in Europa. Ons op dit moment behoorlijk falende kapitalistische systeem zijn we aan het exporteren naar landen met hele andere financiële systemen. Over paternalistisch gesproken.
Links
Een organisatie die microkredieten verstrekt is: Kiva.
Een kleine zoektocht op internet leverde op dat ik niet de enige ben die kritisch is over microkredieten. Zie het artikel Microkrediet helpt armen niet uit het NRC uit 2006.
Grote kans dat 'spullen geven' ook al eerder is bedacht (wat niet).
Geld als ruilmiddel is niet vies. Het voorkomt paternalisme, want als 'schuldgever' heb je niets te zeggen over waar het geld aan besteed wordt: als het maar weer op het afgesproken moment terugkomt. Over die riksja uitlenen (Riksja? Ik heb geen riksja om mensen mee te helpen. Ik heb wel geld) kan je ook nog discussieren: 'er alles aan doen om em netjes te houden': dan heeft de startende ondernemer naast een startend eigen bedrijf nòg een zwaard van damocles: die riksja moet ook nog netjes blijven. Sjit zeg, alsof die man al niet genoeg aan z'n hoofd had.
BeantwoordenVerwijderenKomt nog trots bij: 'die landen' mogen dan heel andere financiele systemen hebben (oh ja? Leg eens uit?) maar mensen zijn mensen en mensen kennen trots. En trotse mensen willen het nogal vertikken om een gift in nederigheid te aanvaarden. Een lening is veel gelijkwaardiger.
De 'zelfmoordgolf' vanwege microkrediet vind ik een, kulvergelijking: wie zegt dat die mensen niet ook zelfmoord hadden overwogen in hun uitzichtloze armoe?
Ja, de wetsrese banken zijn schaamteloze graaiers. Ja, door dat gegraai is het hele systeem gefucket. Als men zich aan de regels van het systeem had gehouden, was het veel beter geweest. Waarom dan nu de microkredieten uitbannen? Omdat 'wij in het westen' niet met geld om kunnen gaan? (wij =de bankiers, ik kan prima met geld omgaan)
Ik schreef juist dat we NIET moeilijk gaan doen over slijtage aan de riksja.
BeantwoordenVerwijderen